onsdag 4 maj 2011

pakkoruotsi

Nog e he ju synd om finnarna som måst kuna sin två inhämska språk! nu syftar jag både på finskspråkiga och finlandssvenskar. Satt just å titta runt lite på ht.net disskusions forum å tycker verkligen att de e patetiskt att folk måst från hur man säjer världens simplaste sak både på svenska, finska (och engelska). om de nu är så "onödigt" att kunna båda språken så ska man int sen kom gråtand då int man vet va man läser!

Int menar jag att alla måst kuna flytand allt... men man sko väl kuna lär sig åtm lite grunder. Sen e de ju upp till var och en om man tänker jobba med något där man behöver kuna prat me folk eller int! Tänk vilken skatt vi har som har möjligheten att lär oss två språk! å ändå bara klagar vi på att vi MÅST lär oss... men inte e de ju nån annan än vi själv som lider om int vi kan prat me andra, både i vårt land och utomlands.

Mång gång pratar man bara om att int finskspråkiga kan svenska men nog e de bara fakta att många svenskspråkiga sko kuna ta å lär sig lite finska också!

För att sitera en flicka som engång ville att jag skulle översätta en lapp från svenksa till finska "kun en mä jaksa sitä ruotsia oppia koulussa kun en mä sitä koskaan tarvi!" 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar